Λαμπαδηφορίες 2020 …έρχονται στο νησί της Νάξου

Λαμπαδηφορίες 2020 …έρχονται στο νησί της Νάξου

   Δηλώνουμε έτοιμοι να υποδεχτούμε το Φεβρουάριο.. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Οι Απόκριες, μασκαράδες μας, είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Εσύ λοιπόν, έκλεισες εισιτήριο για το μοναδικό νησί των Κυκλάδων, όπου θα γλεντάς ασταμάτητα το τριήμερο της Αποκριάς; Μην το αργείς, η Νάξος σε περιμένει.
   Εγώ πάντως, έχοντας ζήσει αρκετά καρναβάλια στη Νάξο θέλω να σου μεταδώσω την αίσθηση του να περνάς τις Απόκριες σου εκεί και πιο συγκεκριμένα να βιώνεις το έθιμο των Λαμπαδηφοριών (έθιμο της Νάξου).
   Η αρχή γίνεται κάπου στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου, πριν την Καθαρά Δευτέρα, όπου όλοι οι Λαμπαδηφόροι εφοδιασμένοι με το λευκό σεντόνι τους και τις ασπρόμαυρες μπογιές τους συναθροίζονται στη σχολή των Ουρσουλίνων είτε σε κάποιο σχολείο της Χώρας, ώστε να μασκαρευτούν! Φοράνε σίγουρα το πιο μεγάλο τους χαμόγελο και είναι ήδη «μεθυσμένοι» από την ιδέα του τι πρόκειται να ακολουθήσει… Ο καθένας θα βάψει το φίλο του με διαφορετικό τρόπο, θα φορέσει ,όπως εκείνος επιλέξει, τα άχυρα στο κεφάλι και στο σώμα του, θα κρατάει στο χέρι του μία δάδα που θα τον συντροφεύει όλο το βράδυ και δε θα σταματάει ήδη από την προετοιμασία να φωνάζει το σύνθημα που δεν είναι άλλο από το « ΕΕΕΕΕ-ΟΟΟΟΟ» Ο παλμός όλων των Λαμπαδηφόρων θα σε συνεπάρει πριν καν ξεκινήσει το συμβάν και θα σε καλεί να συμμετάσχεις κι εσύ.. Οπότε ακόμα και αν δεν έχεις προετοιμαστεί, όλοι οι ήδη έτοιμοι Λαμπαδηφόροι θα είναι εκεί εφοδιασμένοι και έτοιμοι να σε εντάξουν στο Αποκριάτικο πανηγύρι! Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να κρατάς στο χέρι σου ένα μπουκάλι νερό ή και λίγο κρασάκι για να δροσίζεις το λαιμό σου (θα φύγεις αργά τα βράδυ από εκεί, χωρίς καθόλου φωνή).
   Αφού ετοιμαστούν οι Λαμπαδηφόροι, το γλέντι ξεκινά γύρω στις 21:00 το βράδυ.. Οι δαυλοί παίρνουν κυριολεκτικά ΦΩΤΙΑ και όλη η Χώρα του νησιού μοιάζει να καίγεται στο πέρασμα των Λαμπαδηφόρων. Θα διασχίσουν όλη την παραλία της Χώρας φωνάζοντας, κραυγάζοντας και χορεύοντας ακατάπαυστα είτε μεταξύ τους οι παρέες, είτε στήνοντας χορό και γλέντι με εντελώς άννωστους  ανθρώπους. Μη ξαφνιαστείς λοιπόν αν σε παρασύρουν στο χορό τους μέσα σε αυτήν την «παρέλαση» απλά απόλαυσε το όσο μπορείς! Εμείς η νεολαία δε θα μπορούσαμε να μην έχουμε μαζί μας κρασί να πίνουμε σε όλη αυτή τη μεγάλη διαδρομή! Άλλωστε όλα είναι πιο ωραία τότε!
  Τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα για όλους όσους βρίσκονται εκεί.. Οι κόρες των ματιών διασταλμένες από το θέαμα που συμβαίνει εμπρός τους, τα φλας των κινητών και των καμερών αστράφτουν στην προσπάθεια να αποτυπώσουν αυτό που ζουν εκείνες τις στιγμές. Κανείς δε θέλει να σταματήσει να χορεύει και να κραυγάζει. Αυτό το γλέντι διαρκεί μέχρι μετά τα μεσάνυχτα. Η καρδιά χτυπάει δυνατά και η τρέλα του καθενός απελευθερώνεται σε όλη την ατμόσφαιρα της Νάξου. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος ή πρέπει και δεν πρέπει να κάνεις κάτι! Όλα επιτρέπονται.. Μεγάλες φιλίες μπορούν να ξεκινήσουν εκεί, οι άνθρωποι ξεχνούν τα προβλήματά τους και γίνονται ένα σε ένα ξέφρενο γλεντοκόπι. Το νησί εάν έχεις την τύχη να το δεις από ψηλά ΚΑΙΓΕΤΑΙ…!Η Πορτάρα όταν πλησιάζουν οι Λαμπαδηφόροι λάμπει και ενώ τα φώτα σε όλα τα σπίτια και τους δρόμους είναι κλειστά, μοιάζει να λάμπει και να φωτίζεται πιο πολύ από ποτέ.
   Θα ήμουν τρελή να μην πάω και φέτος να ξανά ζήσω αυτές τις στιγμές που εμένα με κάνουν κάθε τέτοια εποχή να μετράω τις μέρες για αυτό το δρώμενο. Ανυπομονώ να το βιώσω από την αρχή σαν να είναι η πρώτη φορά, με όλο και περισσότερο αλλά και καινούριο κόσμο! Το θέμα είναι πως το καρνάβαλι μπροστά σε ένα τέτοιο δρώμενο δε σημαίνει τίποτα και χαίρομαι που υπάρχει η Νάξος που προάγει τέτοια έθιμα και είναι αυτή που μου δίνει τέτοια συναισθήματα.
  Λαμπαδηφορίες 2020… έρχονται… και μαζί μ’ αυτές θα βρεθώ στο ωραιότερο νησί των Κυκλάδων για να μπορώ και πάλι του χρόνου να σας γράψω και να σας πω πόσο μαγικές στιγμές έζησα! Οπότε φόρεσε το καλύτερο σου χαμόγελο, ξέχνα οτιδήποτε σε απασχολεί για τρεις μέρες, πάρε την παρέα σου και δύο-τρία μπουκάλια κρασί και έλα να το ζήσουμε παρέα! Δε χρειάζεται τίποτε άλλο. Γίνε Τρελο-Ναξιώτης κι εσύ στις Ναξιώτικες Λαμπαδηφορίες μας!
Γράφει η Μαρία Χαρέμη 




Σχόλια