Ένα πατίνι η ζωή μας

Σχετική εικόνα

Όλοι παρατηρούμε κατά καιρούς γύρω μας μικρούς και μεγάλους να οδηγούν τα ηλεκτρικά πράσινα πατίνια τους. Πάμε να δούμε λοιπόν πως αυτά τα ιδιαίτερα μέσα μεταφοράς έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Ήταν τέλη του 2018 στην Θεσσαλονίκη όταν ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης της πόλης Σπύρος Πέγκας σε συνεργασία με την εταιρεία Lime έκανε την Θεσσαλονίκη την πρώτη πόλη στη Μεσόγειο που παρέχει αυτό το έξυπνο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς. Ένα μήνα αργότερα είχε έρθει πλέον η ώρα να γνωρίσουμε και μείς οι Αθηναίοι τα περιβόητα αυτά Σκούτερ.
Μάης του 19 και αποφασίσαμε εμείς ως σπουδαστές δημοσιογραφίας να βγούμε στους δρόμους της Πόλης και να ρωτήσουμε τους ντόπιους για αυτό το φαινόμενο των πατινιών. Πρώτη μέρα λοιπόν του ρεπορτάζ μας, επισκεφτήκαμε το ΕΚΠΑ και συνομιλήσαμε με φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων. Στην ερώτηση για το αν  απολαμβάνουν τα πατίνια, πήραμε πολλές απαντήσεις οι οποίες ήταν στη πλειοψηφία τους θετικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απάντηση του Γιαννάκη από το χωριό (έτσι μας συστήθηκε) ο οποίος δήλωσε << Θεωρώ ότι είναι υπέροχα , έχω τρελαθεί ,τα χρησιμοποιώ συνέχεια έχω φαλιρίσει με τόσα λεφτά που έχω ξοδέψει αλλά απολαμβάνω τη διαδρομή>>. Δεύτερη μέρα λοιπόν πήγαμε στο σταθμό του ηλεκτρικού στα Πετράλωνα καθώς ήταν ωραίο μέρος για ερωτήσεις. Εκεί η ερώτηση μας είχε να κάνει με το αν συμφέρουν οικονομικά τα πατίνια καθώς είμαστε και στην Ελλάδα της κρίσης. Οι περισσότεροι απάντησαν ότι το κόστος είναι αρκετά μεγάλο. Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε ο Ελληνοαμερικάνος Μάικ ο οποίος μας αποκάλυψε ότι οι  ρίζες αυτού του φαινομένου είναι στη Καλιφόρνια. Για το αν τα θεωρεί ακριβά τόνισε : <<Στο Αμέρικα έχουμε Τράμπ, έχουμε money (λεφτά) όποτε no problem my friend (δεν υπάρχει πρόβλημα μπρό)>>. Τρίτη μέρα του ρεπορτάζ λοιπόν και ενώ είχαμε πάρει απαντήσεις σε πολλά θέματα πήραμε το ρίσκο και επισκεφτήκαμε το μαγευτικό Μενίδι . Εκεί παραλίγο να μας πάρουν το μικρόφωνο που είχαμε για τις ερωτήσεις αλλά τελικά το μικρόφωνο παρέμεινε στη θέση του. Από απαντήσεις όχι δε πήγαμε και πολύ καλά, ένας μόνο μας  απάντησε ο Θανάσης ο Ρομά όπως μας συστήθηκε. Στην ερώτηση αν υπάρχουν φαινόμενα κλοπής σκούτερ στην περιοχή λόγω της κακής φήμης που την ακολουθεί. Μας απάντησε χαρακτηριστικά. << Η ασφάλεια των πατινιών είναι σε πολύ καλά επίπεδα και από όσο μπορώ να γνωρίζω οι άνθρωποι εδώ τα έχουν σεβαστεί >>
Τελευταία μέρα του ρεπορτάζ και αποφασίσαμε να κατηφορίσουμε στα περιβόητα Εξάρχεια. Αφού απολαύσαμε τον καφέ μας , ξεκινήσαμε την περιήγηση στην γύρω περιοχή, με την βοήθεια του φίλου μας και μόνιμου κάτοικου της γειτονιάς  Βασίλη. Συναναστραφήκαμε με αρκετά άτομα, και αναλύσαμε το φαινόμενο ‘’πατίνια Lime’’.Οι ερωτήσεις που κάναμε ήταν πιο ρομαντικές. Τους ρωτήσαμε για το χρώμα, το μέγεθος,το σχήμα και για το αν το θεωρούν ένα εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης. Από τις απαντήσεις ξεχωρίσαμε αυτή του Μπάμπη,ο οποίος τόνισε: <<Είναι μια πρωτότυπη ιδέα, και πάνω απ’ όλα φιλική προς το περιβάλλον >>.
Το ρεπορτάζ μας κάπου εδώ τελειώνει, και οι εμπειρίες που μας άφησε αυτό το ρεπορτάζ ήταν μοναδικές.Τώρα αν μας ρωτάτε εμάς για τα πατίνια, θεωρούμε ότι είναι μια πρωτοποριακή ιδέα, η οποία δίνει νέο αέρα στην Αθήνα, και μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε οικονομικά τα αξιοθέατα της. Το ιδανικό θα ήταν να τα χρησιμοποιούμε πάντα με προσοχή, υπευθυνότητα και ασφάλεια.

Σχόλια