ΈΝΑ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΝΗΣΙ-ΤΗ ΝΑΞΟ!

Η ώρα μία παρά..Το καράβι φτάνει στο λιμάνι της Νάξου και καθώς ακούς αυτόν τον ενοχλητικό ήχο από την πόρτα του πλοίου που ανοίγει, ξεπροβάλλει στα μάτια σου το στολίδι της Νάξου, η Πορτάρα μας! Συναισθήματα χαράς και ευτυχίας σε πλημμυρίζουν μόλις πατήσεις το πόδι σου στο νησί και μυρίσεις τον Αξιώτικο αέρα!
Αφού τακτοποιήσεις τα πράγματα σου και είσαι έτοιμος, το διήμερο ξεκινάει δυναμικά γνωρίζοντας ότι τα πόδια σου θα πρέπει να πάρουν φωτιά ώστε να τα προλάβεις όλα!Μιας και βρίσκεσαι σε ένα νησί που φημίζεται για το φαγητό του και επειδή είναι και μεσημέρι ανυπομονείς να φας σε κάποιο γραφικό ταβερνάκι κοντά στη θάλασσα , ώστε να μπεις και στο κλίμα σιγά σιγά! Δεδομένου ότι διαθέτεις κάποιο αμάξι ξεκινάς την πορεία σου για τα ψηλά χωριά της Νάξου. Τέρμα το ράδιο με νησιώτικη μουσική, καλή παρέα και διάθεση ανεβασμένη ψηλά είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Ξεκινάμε με μία στάση στο Χαλκί…Ένα  καφεδάκι στο χέρι και ένας μεσημεριάτικος περίπατος στα γραφικά σοκάκια αυτού του χωριού αρκούν ώστε να νιώσεις πως η μέρα σου θα πάει εκπληκτικά! Η κάμερα στο χέρι για να μπορέσεις να ενσαρκώσεις τα συναισθήματα που σου δημιούργησε αυτός ο περίπατος με το παρεάκι σου!
 

  Φεύγοντας από εκεί και κατευθυνόμενοι προς τα πάνω, με μειωμένη ταχύτητα λόγω των στροφών αλλά και για να απολαύσουμε τη θέα που σου προσφέρει αυτή η διαδρομή , η επόμενη στάση είναι το μεγαλύτερο χωριό των κυκλάδων, το Φιλώτι. Σίγουρα θα αφιερώσεις αρκετή ώρα σε αυτό το χωριό και κυρίως στην Παναγία τη Φιλωτίτισσα που δεσπόζει στην καρδιά του Φιλωτίου και αφού περπατήσεις στα δρομάκια του θα καταλήξεις για έναν ακόμη καφεδάκο κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο του χωριού


Η κατάληξη σε αυτή την μεσημεριάτικη εξόρμηση είναι η Απείρανθος . Λίγο ακόμη περπάτημα στα πλακόστρωτα σοκάκια της, ρεμβάροντας με θέα την ορεινή Νάξο. Αν και η κούραση μπορεί να σε κατακλύσει ένα ακόμη γεύμα στην ορεινή Απείρανθο θα σου δώσει δυνάμεις για την κάθοδο σου από τα πάνω χωριά!

 

Η μέρα δε θα μπορούσε να κλείσει καλύτερα από έναν βραδινό περίπατο στη Χώρα της Νάξου καθώς και στα σοκάκια της! Πίνοντας ένα ωραίο κρασάκι ή μία μπυρίτσα σε κάποιο μαγαζί ή ακόμα και σε κάποιο παγκάκι της Παραλίας της Χώρας θα κάνεις τα σχέδια για την επόμενη μέρα και θα κοιμηθείς ήρεμα στο πανέμορφο αυτό νησί!


Η επόμενη μέρα ξεκινάει και σίγουρα θα έχεις επιθυμήσει να δεις κάποιες από τις φημισμένες παραλίες του νησιού! Κοντά στη Χώρα θα προτιμήσεις να επισκεφτείς τις ξακουστές παραλίες της Πλάκας, Αγίας Άννας και Αγίου Προκοπίου. Οδηγώντας στους ανώμαλους αμμόδρομους της Πλάκας αφήνεις το αμάξι και περπατάς κατά μηκος της παραλίας. Τα μάτια σου φωτογραφίζουν το καταγάλανο χρώμα της θάλασσας και η ψυχή σου γεμίζει από γαλήνη και ευχαρίστηση.. Χωρίς να το καταλάβεις θα βρεθείς να περπατάς στην παραλία της Αγίας Άννας, και αυτό το συναίσθημα δε λέει να φύγει και σε κατακλύζει ακόμα περισσότερο η επιθυμία να δεις λίγο ακόμα “μπλε”. Από τις σκέψεις σου έχει αποβληθεί κάθε πρόβλημα που μπορεί να σε απασχολεί και δεν χορταίνεις να ακούς τον ήχο των κυμάτων που σκάνε στην αμμουδιά μέχρι τελικά να ξεπροβάλλει μπροστά σου μία πισίνα…ο Άγιος Προκόπιος! Η καρδιά σου χτυπάει δυνατά με άτακτους χτύπους και επιθυμείς απλά να ακουμπήσεις έστω με το χέρι σου το παγωμένο νερό! Δε μπορείς να πιστέψεις ότι υπάρχουν τόσο όμορφα και κρυστάλλινα νερά και ότι μάλιστα βρίσκονται μπροστά στα μάτια σου!

 

Η μέρα αυτή αφιερωμένη στη γαλήνη της ψυχής σου μπρος σε αυτό το ατελείωτο μπλε της θάλασσας, θα συνεχιστεί με φαγητό δίπλα σε κάποια από αυτές τις τρεις παραλίες  και θα κλείσει με ξέφρενο χορό και ξενύχτι σε κάποιο μπαράκι της Χώρας μέχρι πρωίας! Φυσικά δε θα μπορούσες να φύγεις από τη Νάξο αν δε ζήσεις την τρέλα την Ναξιώτικη που επικρατεί τις βραδινές ώρες στα μαγαζιά!

Ξέρουμε πως ένα διήμερο δεν είναι αρκετό για να γευτείς την ομορφιά αυτού του νησιού αλλά σας υποσχόμαστε πως θα γράψουμε και άλλα άρθρα με διαφορετικά χωριά και εμπειρίες από τη Ναξάρα μας! Είναι δέσμευση και θα σας ταξιδέψουμε και στην υπόλοιπη Νάξο !

Σχόλια