10 λόγοι να επισκεφτείς τη Νάξο

Αν και είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά των Κυκλάδων, η Νάξος κατάφερε να διατηρήσει την αυθεντική της γοητεία, καθιστώντας την ιδανικό προορισμό για λάτρεις της περιπέτειας και ρομαντικούς τύπους. Αυτό το εξαιρετικό κομμάτι του παραδείσου στη μέση του Αιγαίου, που περιβάλλεται από κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά, είναι ένα γαλήνιο καταφύγιο όπου ο χρόνος παραμένει ακίνητος!
Άνθρωποι γεμάτοι χαμόγελα, ευγενικοί και φιλόξενοι. Αρκετά δημοφιλές και στους Έλληνες, τα τελευταία χρόνια, καθώς αποτελεί ιδανικό προορισμό τόσο για νέους, ζευγάρια αλλά και για οικογένειες. Λόγω του μεγέθους της, η Νάξος, συνδυάζει εξαιρετικά διαφορετικούς χαρακτήρες, απευθυνόμενη σε όλα τα γούστα. Ξεκινάμε:

 1) Μία βόλτα στη Χώρα – το κέντρο του νησιού



         photo: michaelev23
Πολλοί θα συμφωνούσαν ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο για να γνωρίσετε σε αυτόν τον προορισμό με τα πόδια. Σας συνιστούμε να περάσετε λίγο χρόνο περιπλάνηση στα πλακόστρωτα δρομάκια της, να ανακαλύψετε το κάστρο της, να δείτε την θέα από ψηλά! Η σκέψη να χαθείτε σε ένα ανεξερεύνητο μέρος του νησιού ακούγεται μάλλον συναρπαστικό. Έτσι δεν είναι;

Από τους κρυμμένους δρόμους, τις ωραίες πόρτες, τα παράθυρα και τα κτίρια, υπάρχει ένας ολόκληρος πλούτος γνώσης για να εξερευνήσετε.

   photo :@argyrw_dask
Κατεβαίνοντας προς την παραλία του νησιού, μια βόλτα ανάμεσα στα σκάφη, τα ψαροκάικα και τις κρουαζιέρες που μπορεί κανείς να κάνει από το λιμάνι της Νάξου, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να απολαύσετε εκείνες τις γραφικές παραλιακές πεζοπορίες. Η έκταση του λιμανιού είναι γεμάτη με καταστήματα αναμνηστικών, καφετέριες και τοπικά εστιατόρια από όπου μπορείτε να απολαύσετε τις υπέροχες παραλίες της ακτής.

2 )Η διάσημη Πορτάρα και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμά της

          photo :@michaeleve23
Ακολουθήστε τον πλακόστρωτο δρόμο που οδηγεί προς τη διάσημη Πορτάρα, μια επιβλητική πόρτα που είναι η μοναδική μαρτυρία του ημιτελούς Ναού του Απόλλωνα, του θεού του ήλιου και της μουσικής που χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Βρίσκεται πάνω στο νησάκι Παλάτια και από εκεί, θα δει κανείς ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα στον κόσμο. Σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο!

3)Παραλίες με μαγευτικά, κρυστάλλινα νερά

Βασικό χαρακτηριστικό για την επιλογή ενός νησιού, είναι οι παραλίες του! Αν μη τι άλλο το μόνο που δεν λείπει από την Νάξο! Σε κοντινή απόσταση από το κέντρο του νησιού, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου!
Πρώτη από όλες, η παραλία του Αγίου Προκοπίου. Αίσθηση κάνουν τα παγωμένα νερά της λόγω των ρευμάτων που την διαπερνούν, όμως τα χρώματα σίγουρα μένουν αξέχαστα! Είναι μία από τις πιο διάσημες στο νησί και έχει βραβευτεί ως μία από τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού, 5 χιλιόμετρα μακριά από την Χώρα.  Προσφέρει οργάνωση σε όλο το μήκος της και είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά.
     photo : @michaelev23

Σειρά έχει η φημισμένη παραλία της Αγίας Άννας με το γραφικό λιμανάκι της! Πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά, ιδανική για μικρούς και μεγάλους! Η βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία για την καθαριότητα των νερών της, αυτό το παραθαλάσσιο θέρετρο διαθέτει πολλά εστιατόρια, καφετέριες και οργανωμένες παραλίες.
\
     photo: @next_top_greece
Ακολουθεί η παραλία της Πλάκας, μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Είναι μία πανέμορφη αμμουδερή παραλία στη νοτιοδυτική ακτή της Νάξου, περίπου 8 χιλιόμετρα νότια της Χώρας. Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας είναι οργανωμένο με ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Ακόμα πιο κοντά στη Χώρα, μόλις λίγα λεπτά περπάτημα από το κέντρο του νησιού, βρίσκεται η παραλία του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για μία αμμώδης παραλία. Εύκολα θα βρείτε οργάνωση σε όλη της την έκταση, water sports για τους φίλους των θαλάσσιων αθλημάτων, εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία. Η παραλία έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία.
Στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, βρίσκεται η Μικρή Βίγλα. Στην ουσία είναι 2 παραλίες, το Λιμανάκι και η Παρθένος που χωρίζονται από ένα βράχο. Υπέροχες αμμουδιές και οι δύο παραλίες. H παραλία της Παρθένου είναι τόπος συνάντησης των φίλων του kitesurfing και του windsurfing όπου οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για αυτά τα σπορ. Το ιδιαίτερο εδώ είναι ότι ενώ στην μια παραλία μπορεί να πνέουν ισχυροί άνεμοι, στην άλλη παραλία μπορεί ο επισκέπτης να απολαμβάνει το μπάνιο του, χωρίς καθόλου αέρα.

     photo : @katerinakatopis
Στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και με 54 χιλιόμετρα απόσταση ή αλλιώς μιάμιση ώρα διαδρομή, κρύβεται μία εξωτική και ήσυχη παραλία, η μοναδική στο νησί με φοίνικες, ο Πάνερμος. Εκεί που τελειώνει ο δρόμος, προβάλλει ο μικρός, στενόμακρος, προστατευμένος κόλπος Πάνορμου που σχηματίζει φυσικό λιμάνι. Δύσκολη και μακρινή διαδρομή αλλά αξίζει να την επισκεφτείς!
 
   photo: @leontioustefania

4) Το γραφικό λιμανάκι της Μουτσούνας

Ή αλλιώς ο τόπος φόρτωσης της Σμύριδας. Η σμύριδα ή σμιρίγλι, γνωστή ήδη από την αρχαιότητα, είναι ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται ως λειαντικό μέσο για μέταλλα, γυαλί, ξύλα ή πετρώματα, αλλά και ως αντιολισθητικό σε δάπεδα και δρόμους. Η ναξιακή σμύριδα υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ορυκτά για μεγάλη περίοδο, καθώς η Νάξος αποτελεί τη μοναδική σμυριδοπαραγωγική περιοχή της Ευρώπης και μια από τις ελάχιστες της Γης. Τα σμυριδοφόρα κοιτάσματα συγκεντρώνονται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, ανάμεσα στα χωριά Απείρανθος και Κόρωνος. Το μοναδικό μέρος της Ελλάδας, στο οποίο απαντάται το συγκεκριμένο πέτρωμα, η σμύριδα, σε εκμεταλλεύσιμη ποσότητα, είναι το νησί της Νάξου και θεωρείται υψηλής ποιότητας. Εκείνα τα χρόνια λοιπόν, όπου η παραγωγή ήταν ζωτικής σημασίας για το νησί και τους ανθρώπους του, από τα βουνά των χωριών αυτών, μεγάλοι, μεταλλικοί πυλώνες, φόρτωναν το ορυκτό και κατέληγε στο λιμάνι της Μουτσούνας. Από εκεί μεγάλα, εμπορικά πλοία, αγόραζαν την σμύριδα με τελικό προορισμό τους το εξωτερικό.
Το γραφικό αυτό λιμανάκι, με μεγάλη αντοχή στο πέρασμα του χρόνου, είναι η απόδειξη για την τότε παραγωγική εποχή! Σήμερα, θα συναντήσει κανείς την όμορφη παραλία του και τις ψαροταβέρνες και τα καφέ, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξαποστάσει.
 
             photo : @michaelev23

5)Τα ονειρεμένα ορεινά χωριά του νησιού

Η Νάξος φιλοξενεί 45 χωριά, μερικά από τα οποία έχουν θέα σε ορεινές κοιλάδες και άλλα περιβάλλονται από ελαιώνες. Κάθε χωριό είναι γνωστό για τη μοναδική, αξιοθαύμαστη γοητεία του. Όταν ρωτάς τους ντόπιους ποια χωριά πρέπει να επισκεφτείς, συνηστούν το Χαλκί, το Φιλώτι και την Απείρανθο.
Στο Χαλκί, βεβαιωθείτε ότι θα σταματήσετε από το ποτοποιείο που διαθέτει για να μάθετε τα πάντα για το τοπικά παραγόμενο ποτό, γνωστό ως κίτρο και θα κάνετε μια αξέχαστη βόλτα στα μαγευτικά σοκάκια του. Είναι πραγματικά ένα όνειρο για τους φίλους φωτογράφους!

        photo @xristos paravalos
Αμέσως μετά, με μόλις λίγα λεπτά απόσταση από το Χαλκί, ξεπροβάλει το Φιλώτι. Το μεγαλύτερο χωριό των Κυκλάδων με σχεδόν 2.000 μόνιμους κατοίκους! Μοναδικό αξιοθέατο, ο ναός της Παναγιάς της Φιλωτίτισσας, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βασιλική κτισμένη το 1718 στη θέση παλαιού βυζαντινού ναού.
        photo :@stefania leontiou

Στη συνέχεια, μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά, βρίσκεται η Απείρανθος. Χαρακτηριστικό γραφικό χωριό του νησιού, με παραδοσιακά σοκάκια. Μαρμάρινα σπίτια με αυθεντικό χαρακτήρα και ξεχωριστή αρχιτεκτονική. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως στο συγκεκριμένο χωριό έχει διατηρηθεί αναλλοίωτο στο χρόνο το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα.
 
     
p             photo: @frank kotsos

6)Μοναδικοί αρχαιολογικοί χώροι

Οι λάτρεις της ιστορίας θα είναι στο στοιχείο τους στη Νάξο, όπου μπορούν να επισκεφθούν πολλά μουσεία, μνημεία, εκκλησίες βυζαντινής εποχής και αρχαιολογικά ερείπια τόσο στη Χώρα, όσο και σε διάφορες τοποθεσίες που είναι διάσπαρτες στο νησί.

       photo: @ stefan gronberg

Στα κορυφαία ιστορικά αξιοθέατα βρίσκεται ο Ναός της Δήμητρας κοντά στο Σάγκρι. Πρόκειται για την αρχαία θεά της γήινης γονιμότητας. Αυτός ο επιβλητικός ναός από το ωραιότερο άσπρο μάρμαρο της Νάξου χρονολογείται από το 530-520 π.Χ. και βρίσκεται στο χωριό Άνω Σάγκρι. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο ναός στέκεται στο λόφο όπου ο Πλούτωνας τοποθετούσε την απαγιωμένη Μητέρα και κόρη. Η Περσεφόνη, κόρη του Δία και της Δήμητρας, μεταφέρθηκε στον κατώτερο κόσμο και συμβολίζει τον κύκλο των εποχών. Βρίσκεται μέσα στην αρωματική κοιλάδα στις αρχές του φθινοπώρου, όταν οι σπόροι της παλιάς σοδειάς τοποθετούνται στα χωράφια, η Περσεφόνη ανεβαίνει και επανενώνεται με τη μητέρα της Δήμητρα.

Συνεχίζουμε με το Ναό του Διόνυσου στην Ιριά, τον ημιτελή κούρο κοντά στο χωριό Μέλανες και ένα μεγαλύτερο γλυπτό του Κούρου στον Απόλλωνα, διατηρημένο σε καλύτερη κατάσταση, την πρόσφατα βραβευμένη βυζαντινή εκκλησία Αγία Κυριακή κοντά στην Απείρανθο, μια εκκλησία της ανεικονικής περιόδου και την αξιοθαύμαστη Παναγία Δροσιανή κοντά στο χωριό Μονή, μια χριστιανική εκκλησία που χρονολογείται στον 6ο αιώνα.



7)Σπήλαιο του Ζα



Βρίσκεται κοντά στο χωριό Φιλώτι, με έκταση 4100 τ.μ. και μήκος 115 μέτρα. Έχει εξαιρετικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, προσφέροντας, επίσης, καταπληκτική θέα στα γύρω νησιά. Η εμπειρία που σου προσφέρει το συγκεκριμένο σπήλαιο είναι μοναδική και σε κάνει να νιώθεις σαν να παίζεις σε ταινία.
8) Άριστης ποιότητας φαγητό και ποτό


Από τις πιο νόστιμες κουζίνες του Αιγαίου σε γραφικά μέρη, με όμορφη αισθητική και τα πιο γευστικά φαγητά. Κρέας από την παραγωγή του νησιού και άφθονο φρέσκο ψαράκι, συνδυαστικά με ντόπιο κρασί και ουζάκι δίπλα στη θάλασσα. Τι καλύτερο;

Χαρακτηριστικά όμως, είναι και τα τοπικά του προϊόντα! Σίγουρη επιλογή σε κάθε τραπέζι, άφθονης ποσότητας σε όλο το εύρος του νησιού. Κλασικό, παραδοσιακό, ντόπιο προϊόν, που σίγουρα θα σε ανταμείψει είναι οι πατάτες Νάξου. Κορυφαίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, παράγονται στο νησί και όντως η γεύση τους είναι μοναδική.

Συνεχίζοντας με τα τοπικά προϊόντα, σειρά έχει το κίτρο. Ποτό με πλούσια γεύση και δυνατό άρωμα. Βγαίνει σε τρεις αποχρώσεις, λευκό, πράσινο και κίτρινο. Η διαφορά αυτή, οφείλεται στην περιεκτικότητα αλκοόλ και όχι στην γεύση. Παραδοσιακό, γεμάτο αρώματα και γεύση. Το κίτρο θα το συναντήσεις και σε παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδες και άλλα πρωτότυπα προϊόντα.
Τέλος, το γάλα και εν τέλει η παραγωγή του τυριού στο νησί, έχουν κάνει ξακουστή σε όλη την Ελλάδα την γραβιέρα Νάξου. Σίγουρα πρέπει να την δοκιμάσει κανείς πριν φύγει από το νησί! Αυθεντική γεύση που σίγουρα θα συντροφεύει την μνήμη σας στο ταξίδι της επιστροφής.
Και για τους λάτρεις των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, μην ξεχάσετε να τα αγοράσετε για το σπίτι σας ή για δωράκια στα αγαπημένα σας πρόσωπα! Σίγουρα θα το εκτιμήσουν!

9)  Αξέχαστες νυχτερινές βόλτες

Για μια αλλαγή ρυθμού μετά από μια κουραστική μέρα περιήγησης στα αξιοθέατα, η Νάξος προσφέρει μια ποικιλία επιλογών για νυχτερινή ζωή και ψυχαγωγία.
Ποτάρες σε σκαλάκια και μαξιλάρες, με θέα πάντα την θάλασσα… Όνειρο! Μπαράκια πάνω στην παραλία, που σε κάνουν να θέλεις να μείνεις εκεί για πάντα. Όπου κι αν πας, σίγουρα, θα καταλήξεις σε ένα από τα club που διαθέτει το νησί, για ξεφάντωμα μέχρι το πρωί.
Ψάχνετε για έναν χαλαρό χώρο για να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί ή κοκτέιλ ενώ ακούτε καλή μουσική; Επισκεφθείτε ένα από τα τζαζ μπαρ ή καφέ στην παλιά πόλη της Χώρας.
Θα προτιμούσατε να παρακολουθήσετε συναυλίες κλασικής μουσικής και βιολί, ρεσιτάλ πιάνου ή εκθέσεις τέχνης; Δείτε το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Νάξου, το οποίο πραγματοποιείται κάθε βράδυ από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο στον Πύργο Della Rocca-Barozzi στο κάστρο της πόλης της Νάξου.
Μένετε σε ένα από τα παραλιακά θέρετρα και θέλετε να πάτε για ένα ποτό, αντί για πεζοπορία σε όλη την πόλη; Θα βρείτε διασκεδαστικά κοκτέιλ μπαρ στον Άγιο Προκόπιο, την Αγία Άννα και την Πλάκα. Είναι υπέροχα σημεία για θέαμα ηλιοβασιλέματος το βράδυ, επίσης.
Και μην ξεχνάμε και τις ιδιαίτερες γιορτές του νησιού, όπως τον εορτασμό του Αγίου Νικοδήμου στις 14 Ιουλίου και την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, όπου σε διάφορα σημεία του νησιού και ιδιαιτέρως στα χωριά, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με ζωντανή, νησιώτικη μουσική και άφθονο χορό!

10)Εξορμήσεις εκτός νησιού


Μόλις δείτε όλα όσα θέλετε να δείτε στη Νάξο ή αν θέλετε απλά μια αλλαγή σκηνικού, σκεφτείτε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή σε άλλο νησί. Δεδομένου ότι η Νάξος βρίσκεται σε βολική τοποθεσία στις κεντρικές Κυκλάδες, οι ταξιδιώτες μπορούν εύκολα να επισκεφθούν τουλάχιστον επτά κοντινά νησιά με εκδρομικά σκάφη και κρουαζιέρες με ιστιοφόρο (αλλά όχι όλη την ίδια ημέρα, βέβαια).
Οι τοπικές εταιρίες κρουαζιέρων, προσφέρουν εκδρομές έξι μέρες την εβδομάδα στην Ηράκλεια, Άνω και Κάτω Κουφονήσι, τη Σχοινούσα, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Αμοργό, τη Σαντορίνη, την Πάρο και την Αντίπαρο. Πληροφορίες για πακέτα ημερήσιων εκδρομών μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε ταξιδιωτικό γραφείο στη Νάξο.


Η Νάξος λοιπόν, σας προκαλεί και προσκαλεί σε ένα αξέχαστο ταξίδι, γεμάτο όμορφες εικόνες, γεύσεις, γνώσεις και μοναδικές στιγμές… Δεν έχετε παρά να κλείσετε εισιτήρια και να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας! Και αν ακόμα δεν πειστήκατε, ρίξτε μια ματιά στα social media μας για να εκπλαγείτε από τις ομορφιές του νησιού!

   photo: @stefan gronberg

Σχόλια