Γλυκοπατάτα: Νόστιμη και θρεπτική

Γλυκοπατάτα: Νόστιμη και θρεπτική
Η γλυκοπάτατα έχει αρχίσει καλλιεργείται δυναμικά στην Ελλάδα και τη Νάξο,εστιατόρια εκλεκτού φαγητού (κοινώς γκουρμέ) την προσθέτουν στο μενού τους και όλο και περισσότεροι καταναλωτές αρχίζουν να τη προτιμούν. Ο λόγος; Επειδή όπως αναφέρει και ο τίτλος είναι νόστιμη και θρεπτική.
Κατ’ αρχήν υπάρχουν πολλοί τρόποι μαγειρέματος ψητή, βραστή, τηγανιτή και ένα σωρό συνταγές για ακόμη και πιο εκλεκτά και γευστικά πιάτα. Αλλά ας αφήσουμε αυτό το κομμάτι. Ας ασχοληθούμε με την θρεπτική αξία.
 Ανάλογα το χρώμα της ποικιλίας (άσπρες, κίτρινες πορτοκαλί, κόκκινες κ.α.) διαφέρουν στα συστατικά. Οι πορτοκαλόσαρκες για παράδειγμα είναι πλούσιες σε βιταμίνη A ενώ οι κόκκινες ή μωβ περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, ουσίες που αναστέλλουν-προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση.
Το β-καροτένιο που βρίσκεται στις γλυκοπατάτες είναι υπεύθυνο για το πορτοκαλί χρώμα καθώς επίσης είναι και πρόδρομος ουσία της βιταμίνης Α. Δηλαδή είναι εκείνο που μετά την κατανάλωση της τροφής θα διασπαστεί σε βιταμίνη Α. Γι’ αυτό τον λόγο είναι προτιμότερο να γίνονται βραστές, διότι υπόκεινται στην μικρότερη «αλλοίωση» των θρεπτικών και είναι ευκολότερη η απορρόφηση τους. Επίσης το μαγείρεμα με την φλούδα συντελεί στην μείωση απώλειας θρεπτικών.
Ακόμη οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες  σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β(Β5 & Β6), θειαμίνη(Β1), νιασίνη (Β3) κ.α. καθώς επίσης περιέχουν βιταμίνη C, κάλλιο και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες σε μια υγιεινή διατροφή και σε μια δίαιτα που αποσκοπεί στην απώλεια βάρους. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο.
Όπως μαρτυρά και το όνομα τους περιέχουν σάκχαρα, αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν μετρίως χαμηλό γλυκοαιμικό δείκτη ( ΓΔ:63) σε σχέση με την κοινή πατάτα που έχει ΓΔ: 78, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για άτομα με διαβήτη. Ο γλυκοαιμικός δείκτης είναι μια κλίμακα από το 0-100 και κατατάσσει  τις διάφορες τροφές ανάλογα  με το πόσο γρήγορα ανεβάζουν το ζάχαρο στο αίμα. Βάσει ερευνών ο υψηλός γλυκοαιμικός δείκτης και ο διαβήτης τύπου 2 συνδέονται άμεσα.
                        Ενδιαφέρουσες Πληροφορίες
·        Παρ’ όλο που καλούνται γλυκοπατάτες δεν σχετίζονται καθόλου με τις κοινές πατάτες. Μάλιστα ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες οι μεν πατάτες στην οικογένεια των Σολανοδών (τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα)  και οι δε γλυκοπατάτες ανήκουν στην ίδια με το λουλούδι «Πρωινή δόξα» ή «Χωνάκι».
·        Μόλις 125 γραμμάρια  πορτοκαλόσαρκης γλυκοπατάτας καλύπτουν την ημερήσια ανάγκη παιδιών προσχολικής ηλικίας σε βιταμίνη Α.
·        Τα αγγεία και φύλλα είναι μια υγιεινή διατροφή για τα ζώα. Μάλιστα τα ζώα παράγουν λιγότερο μεθάνιο το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να περιοριστεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη
·        Κάθε χρόνο παράγονται διεθνώς πάνω από 105 εκ. τόνοι
·        Βρίσκεται στην 6η θέση στην παγκόσμια κατηγορίας των πιο σημαντικών καλλιεργειών μετά από ρύζι, σιτάρι, πατάτες, καλαμπόκι και κασάβα.
·        Η γλυκοπατάτα είναι αποθηκευτική ρίζα και όχι κόνδυλος όπως η πατάτα.
·        Ανάλογα και την ποικιλία μπορεί να καλλιεργηθεί και σε υψόμετρο 2.500 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας
 Πηγή:livescience, CIP; International Potato Center

Σχόλια